Psikolog Randevu

Ataşehir - Kayseri Psikolog Randevu için formu doldurun.

Aile ve Çift Terapisi

 

Aile ve Çift Terapisi Nedir?

Aile terapisi, aileyi daha iyi bir işlevselliğe getirmek için psikoterapötik bir tedavidir. Aile ve çift terapisi anlamak ve aile yapısı içinde değişim meydana getirmek için tasarlanmıştır. Çift terapisi bireysel olarak kişiliklere değil, aile dinamiklerine hitap eder. Aile terapisinin mevcut uygulaması evli, evli olmayan çiftlere, aralarında duygusal bir bağ olan iki kişiye ve aile sorunları olan bireylere yardım etmek için uygulama ve araştırma yaklaşımları kökenlerine sahiptir. Aile terapisini anlamada, ailelere problemlerle baş etmede, evlilik danışmasının katkısına ilişkin bilgi almak çift problemlerinde yararlı olur.

Aile danışmanlığı ve çift terapisi farklıdır. Çift terapisi sadece çiftlerin sorunlarına odaklanırken, aile danışmanlığı tüm aileyi bir bütün olarak ele alır ve tüm aile üyeleriyle etkileşime girer. Kişisel psikoterapiden farklı olarak aile/ilişki dinamiklerine ve bu dinamiklerin ruh sağlığına etkisine odaklanır. Psikoterapist ile eş arasında güvene dayalı ve şeffaf bir ilişki kurulur ve psikoterapist eşe eşit mesafede yaklaşır. Koşulsuz olumlu kabul, eşin yargılanmadan güvenli bir ortamda açılmasını sağlar. İlişki ve evlilik terapisin de, bireysel davranıştan ziyade bireysel davranışın aile sistemini nasıl etkilediğini inceleyin. Bu nedenle aile bireylerini belirlemek değil, aile üyeleri ile ailedeki diğer bireyler arasındaki ilişkinin yansımasını tartışmaktır. Çiftler, duygularını, düşüncelerini, davranışlarını ve ilişkiye yansıyan kısımlarını anladıklarında eşin iletişim becerileri güçlenecektir. Çiftler ilişkideki stresi daha iyi yönetebilir ve çatışma durumlarıyla başa çıkmak için daha etkili yöntemler geliştirebilir.

Çift Terapisinin Amaçları Nelerdir?

Çift  terapisinin amacı, çiftlerin etkileşimini incelemek, uyumsuz ilişkileri ve davranış kalıplarını yeniden düzenlemek, tutumsuz davranışların evlilik etkileşiminin bozulmasından dolayı olup olmadığını belirlemek, tanı ve tedavi planları geliştirmek ve çiftlerin bunu anlamasını sağlamaktır.

Çift terapisinin amacı, her iki partnerin de motivasyonunu artırmak, partnerlerin güvene dayalı bir terapötik ilişki kurmaları ve bir tedavi planı uygulamaktır. Çift terapisi, çiftlerin ilişki kalıplarını değerlendirerek sorunlu tutumlarını değiştirmelerine rehberlik eder. Çift terapistleri, çiftler arasındaki ilişkiyi çok boyutlu olarak değerlendirmeyi, çiftin etkileşim dinamiklerinde rol oynayan olumsuz faktörleri değiştirmeyi, olumlu faktörleri güçlendirmeyi ve güçlendirmeyi amaçlar. Çift terapisti, çiftin mevcut fiziksel, sosyal ve psikolojik işlevlerini değerlendirmelidir.

Çift İlişkisinin İşlevselliğini Bozan Psikososyal Etkenler:

• Aile çatışması, ayrılık ya da boşanma

• Sevilen birinin ölmesiyle, yas süreci

•Reddedilme

• Kariyer başarısızlığı, maddi kayıplar

• Sağlık sorunları

•İhmal ya da kötü tutumlar

•Fiziksel ya da Psikolojik Travma ile Karşılaştırma


Aile ve Çift Terapisi Nasıl Yapılır, Süreç Nasıl İşler?

Aile ve çift terapisi uygulamalarına farklı yaklaşımlar vardır. Bazı yaklaşımlarda tüm aile üyeleri aynı seansta bir araya gelirken, bazı yaklaşımlarda ise ağırlıklı olarak terapist aile üyelerinden bir ya da ikisini veya çiftleri tek tek görebilir.

- Çift tedavisinde çiftler birlikte veya ayrı ayrı tedavi görebilirler.

- Seans ortalama 60 dakika sürer.

- Tedavi fiyatlandırması, bir tedavi sürecinin süresine bağlıdır.

- Terapistlerimiz kendi alanlarında gerekli eğitim ve süpervizyonları tamamlamış deneyimli uzmanlardan oluşmaktadır.


Aile ve Çift Terapisinin Çalışma Alanları Nelerdir?

-Çiftler arası güvensizlik

-Evlilik Korkusu

-Önceden yaşanılmış ilişkisel travmalar

-İletişimsizlik

-Çiftler arası öfke problemleri

-Boşanma süreçleri

-Duygusal İhtiyaçlar

-Cinsel sorunlar

-Aldatılma

-Evlilik öncesi hazırlıklar

-Travmalar

-Doğum süreci ve sonrası


Aile ve Çift Terapisinden Kimler Yararlanabilir?

Özellikle aile ve eş ilişkilerinde sorun yaşayan herkes bu tedaviden yararlanabilir. Aile ve çift terapisi çok geniş ve geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ruhsal/psikolojik rahatsızlıkların tüm yöntemleriyle birlikte kullanılabilir.

Bazı kullanım alanları aşağıdaki gibidir;

•Eş ilişkisi

•Evlilik sorunları

•Boşanmak

•Çocukların, ergenlerin ve yetişkinlerin ruh sağlığı

•Çocuklarda ve ergenlerde davranış bozuklukları ve okul sorunları

•Yeme bozukluğu

•Alkol ve madde kullanımı

•Kronik fiziksel hastalıktan muzdarip Yas, kayıp ve travma

•Duygusal istismar, ihmal ve şiddet

•Aile hayatındaki değişiklikler (iş değişiklikleri, taşınma vb.)

•Anksiyete ve depresyon dahil olmak üzere duygudurum bozuklukları

•Ebeveynlik yetenekleri

•Cinsel psikolojik zorluklar

•Kendi kendine zarar vermek

•Göçmen ailelere destek

•İş baskısı

•Ekonomik meseleler

Bazı durumlarda, yasal olarak aile ve çift tedavisini önerilir. Örneğin, aile mahkemesi boşanması vb. Bazı durumlarda önce aile/çift tedavisi önerilir.

 

Çift terapisi bir ilişkiyi kurtarır mı?

Terapi merkezimize gelen çoğu partnerler önce şu soruyu sorarlar;
- Çift ve aile terapisi bizim ilişkimizi düzeltir mi?

Ben de onlara genellikle şöyle cevap veririm:
-Bu ilişkiyi düzeltmek için ne kadar isteklisiniz?

Psikologlar elinde sihirli bir değnekle dolaşan sihirbazlar değildir ve hiçbir psikoterapi insanlara sihirli ve mucizevi çözümler sunamaz. Tüm terapilerin ortak amacı, kişinin kendini anlaması ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde değişmesidir. Çift terapisinin ilk amacı kendinizi anlamak, ardından eşinizle rezonansa girmek ve onların ihtiyaçlarını karşılamak için ilişkiyi değiştirmektir.

 

Aile ve Çift Danışmanlığı Kaç Seans Sürüyor?

Psikolojik desteğe ihtiyacı olan kişiler genellikle psikoterapi uygulamalarının çok faydalı olduğunu söylerler. Kullanılan tedavinin türü ve süresi, danışanın kişisel ihtiyaçlarının yanı sıra psikoterapi, devam eden ilaç kullanımı veya farklı tedavi yöntemlerine verilen desteklere bağlı olarak değişebilir. Çift ve aile seanslarında kaç görüşme/seans ile devam edileceğine karar vermek çeşitli kriterlere bağlıdır. Bir değerlendirme yaparken bunları dikkate almak daha güvenilir sonuçlar elde edilmesine yardımcı olacaktır.

Bunlar;

• Yardım alınacak konunun büyüklüğü ve süresi

• Çiftin istekliliği ve çiftin iletişime açıklığı

• Çiftin müsaitlik/zaman durumu

• Danışanın maddi durumu

Bu ve benzeri durumlar çiftin tedavi ve danışmanlık süreci için kaç görüşmeye ihtiyaç duyulduğunu etkileyen ana faktördür. Danışmanlık sürecini başlayan danışanların ilk sorusu genellikle "kaç tedaviye ihtiyaç duyulur"dur. Bu standartlara göre dünyada ve Türkiye'de danışmanlık süreleri ortalama 8-12 kez sürdüğü söylenebilir. Bazı durumlarda bu süre 6 aydan 1 yıla kadar uzayabilmektedir.

İyi Bir Partner in Sahip Olması Gereken Özellikler

-Yaşantınıza saygı duymalıdır.

Seçeceğiniz partner, inandığınız, peşinden koştuğunuz veya kendinizi iyi hissettiren şeylere inandığınız, sizinle ortak paydada buluşabilecek biri olmalıdır.

- Size yeni şeyler katmalıdır.

Birbirinizden öğrenecek hiçbir şeyiniz olmadığında hayatın ne kadar sıkıcı olduğunu az çok hayal edebilirsiniz. Evliliğinizin mutlu bir şekilde devam etmesi için çok önemlidir.Birçok farklı konuda birbirinize yeni şeyler ekleyebilirsiniz.Yeni tariflerden problem çözme yöntemlerine kadar hayatınız boyunca birbirinizden bir şeyler öğrenebilirsiniz.

- Güvenen ve güvenilir olmalıdır.

Birlikte olduğunuz kişinin telefonunu kurcalamaya devam etmeniz gerektiğini düşünüyorsanız, bu davranışın partnerinize güvenmemeniz dışında bir açıklaması yoktur. İlişkilerde güvensizlik, gereksiz paranoya, kıskançlık ve sorunlara yol açabilir. Bu nedenle birlikte olduğunuz kişilerin hem güvenilir hem de size aynı derecede güvenebilmesi, ilişkinizin geleceği için önemlidir.

-Sizinle geçirdiği zamandan keyif almalısınız.

Her çiftin iyi vakit geçirmeye ihtiyacı vardır. Dışarı çıkmak ve sosyalleşmek birlikte vakit geçirmenin en eğlenceli yollarından biridir, ancak romantik bir akşam her iki taraf için de eşit derecede önemli olmalıdır. Bazen en büyülü an, zamanın yavaş aktığı anlardır, sadece etrafımızdaki insanlara odaklanabiliriz. Kalabalıklar her zaman gerekli değildir.

-Şakalarınız,bakışlarınız birbirinize uymalıdır.

Eşler arasındaki iletişimde zamanla sadece her iki tarafın anlayabileceği bir dil oluşur. Mizah anlayışı da eşler arasındaki bu iletişimin bir parçasıdır ve ortak bir mizah anlayışı bir ilişkide sağlıklı iletişim için en önemli faktörlerden biridir. Şakanın türü ne olursa olsun, aynı anda aynı şeye gülebiliyorsanız, olaylara bakış açınız aynı düzlemdedir ve birbirinizle anlaşabilirsiniz.

-İlişkinize ya da size kısıtlamalar getirmemelidir.

Arkadaşlarınızla dışarı çıktığınız her şeye, giydiklerinize müdahale eden bir partner, sizi olduğunuz gibi kabul etmeyecekleri anlamına gelir. Ültimatom ve tehdit içeren ilişkiler, güven ve saygıyı zedeleyebilir ve kabul edilmediğiniz için kendinizi değersiz hissetmenize neden olabilir. Siz karşınızdakini mini etek giydiği veya video oyunları oynamayı sevdiği için yargılarsanız, ilişkinizi ilerletirken iki kez düşünmek iyi bir fikirdir.

- Ortak noktada buluşulabilir olmalıdır.

Herhangi bir konuda anlaşabilmek ve ortak paydada buluşabilmek, başarılı bir ilişkinin en önemli anahtarlarından biridir. Herkes farklıdır. Bu nedenle sizinle aynı fikirlere sahip ve aynı şeyleri yapmaktan hoşlanan birini bulmanız imkansızdır. Bu noktada, işlem yapmaya istekli uyumlu ortaklarla çalışmak, sorunların ortaya çıkmadan önlenmesine yardımcı olabilir.

-Ebeveynlerize saygılı olmalıdır.

-Cinsellik konusunda tatmin edici olabilmelidir.

Partnerinizi yatakta mutlu edemezseniz, karşınızdaki bu mutluluğu başka yerde arayacaktır. Cinsel uyumluluk, diğer bir deyişle ten uyumu, uzun süreli ilişkilerde ilişkilerin devamlılığının ve kalitesinin sağlanmasında en önemli faktörlerden biridir. Birbirinizi memnun ettiğinizde ve en özel anlarınızı paylaştığınızda aranızda farklı bir bağ oluşur.

-Sizi koşulsuz sevebilmelidir.

Evlilikte kıskançlık ve aldatma vb. Şüpheleriniz artıyorsa, evliliğe, kendinize ve eşinize olan güveninizin azaldığını, cinsel ve duygusal olarak eşinize yabancılaştığınızı, cinsel ilişkiniz önemli ölçüde azaldığını, tartışıyorsanız, tartışıyorsanız veya "boşanma" kelimesini kavgalarda daha sık kullanırsanız, kavgalarınız bu şekilde bitiyorsa, ilişkinizdeki sevgi, saygı, güven ve bağlılık duygusu azalıyorsa, evliliğiniz size ve eşinize mutluluk, neşe ve canlılık getirmiyorsa, eşiniz artık sizi umursamıyorsa, size iltifat etmeyen, hediye almayan, doğum gününüzü veya evlilik yıl dönümünüzü kutlamıyorsanız, hatırlamıyorsa, evliliğinizin  alarmı çalmış demektir. Daha sonra çatışmalar ve iletişim sorunları arttıkça eşler bir tarafı kayıracak ve ilişkinin olumsuz yönlerine dikkat etmeye başlayacaktır. Ama bu sorunları çözme ve değiştirme yeteneğimiz var. Değişim hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır ve önemli olan değişimin istediğiniz yönde gelişmesidir.

Kayseri Psikolog | Kayseri Çift Terapisi | Kayseri Aile Danışmanı | Randevu Almak İçin Tıklayınız.